Geschiedenis

Kinderboerderij De Buiktuin is officieel gestart in 1975.

In de jaren zeventig verdwenen langzamerhand de laatste boerderijen uit Noord. Elke bewoners, waaronder Bonnie Alberts en Tineke Oost, namen in 1972 het initiatief een kinderboerderij op te richten. Met als doel zodat kinderen op de hoogte bleven van waar ons voedsel vandaan komt.

Betonfabriek

Op de plek waar de kinderboerderij kwam, stond eerst betonfabriek Van Baarsen. Het terrein lag nog vol met puin en stenen. Een deel daarvan is weggehaald. Een ander deel is blijven liggen. De gemeente heeft er een dikke laag aarde overheen gestort. Vandaar dat er nu nog steeds heuveltjes te zien zijn op het terrein.

Opening

Na drie jaar voorbereiding, gras inzaaien, hekken en stallen bouwen, dieren vinden, werd in 1975 de kinderboerderij feestelijk geopend. De opening werd verricht door niemand minder dan Aart Staartjes, toen al bekend van de Stratenmakeropzeeshow en de Film van Ome Willem.

Opbouw

Het terrein was in het begin een stuk kleiner, van de molen tot de stal. Pas later kwamen de eerste en de tweede schapenweides erbij. De oorspronkelijke hekken waren een stuk lager dan de huidige metalen hekken. Ze stonden schuin naar binnen, om de dieren binnen te houden. Ze waren van hout dus het was veel werk om ze te onderhouden.

Dieren

Vroeger werd met de dieren op de kinderboerderij actief gefokt, om vaak jonge dieren te kunnen laten zien aan de bezoekers. Dan gingen bijvoorbeeld de geiten ‘uit logeren’ bij een boer met een bok en kwamen ze zwanger terug. Als de kleine geitjes groot werden, gingen ze naar de veemarkt. Een deel van hen eindigde in de slachterij. Inmiddels worden er geen jonge dieren (behalve vogels) geboren op de kinderboerderij en mogen de dieren bij ons oud worden.

Vrijwilligers

De kinderboerderij is vanaf het begin gerund door vrijwilligers. Sommige uit die eerste periode werken er nog steeds. In de jaren tachtig en negentig was er ook een betaalde beheerder, Bram Waasdijk. Hij is tot zijn pensioen werkzaam geweest op De Buiktuin. De diensten werden in tweeën geknipt: je kon een ochtend of een middag staan. Er was ook een jeugdploeg die meehielp in de verzorging van de dieren. Wat echter nooit veranderd is, is de aard van het werk: dieren voeren, stallen uitmesten en praatjes maken met bezoekers.

Anekdotes

Een van de eerste ezels op de kinderboerderij was Donkey, de moeder van Donja die nog steeds bij ons is. Ze kwam uit Amersfoort en werd daar opgehaald door de dierenambulance. Gelukkig was ze niet zo groot en paste ze in de auto. De reis verliep voorspoedig al schijnt ze wel erg gezweet te hebben. Er heeft ook een tijd een Yorkshire varken op de kinderboerderij geleefd, die een stuk groter is dan de huidige hangbuikzwijntjes. Zij kwam van Harry Slinger, de zanger van de popgroep Drukwerk, die destijds op de Kamperfoelieweg woonde. Hij had haar gekregen bij een optreden en wist niet wat hij ermee aan moest. Toen heeft hij haar aan de kinderboerderij gedoneerd.


Heeft u ook een anekdote uit de geschiedenis van De Buiktuin? Laat het ons weten!